• Campaigns
    • POMW
    • Guarding Innocence
    • Palestine Truth
    • Hold On
  • Articles
  • Podcast
  • More
    • About
    • Careers
    • Advertise
    • Contact
    • Submit
    • Subscribe
Be a Guardian
Islam21cIslam21c
  • Campaigns
  • Articles
  • Podcast
  • More
Search
  • Campaigns
    • POMW
    • Guarding Innocence
    • Palestine Truth
    • Hold On
  • Articles
  • Podcast
  • More
    • About
    • Careers
    • Advertise
    • Contact
    • Submit
    • Subscribe

Stay Updated

Stay updated to receive the latest from Islam21c

Subscribe
Made by ThemeRuby using the Foxiz theme Powered by WordPress

Israil hurmaları ve tarım ile ilgili verilen fetva

By Shaykh Dr. Haitham al-Haddad 14 Sha 41 ◦︎ 7 Apr 20

Israil hurmaları ve tarım ile ilgili verilen fetva


Click to read Fatwa in English


İsrailliler tarım ürünlerinde dünyanın en büyük ihracatçıları arasında yer almaktadır. WhoProfits Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2011 yılında yetiştirilmiş olan hurmaların 40% ı, 265 milyon dolar kâr ile ihraç edilmektedir. Çoğu hurma bahçeleri Ürdün’ün işgal altında olan bölgelerinde ve Ölü Deniz bölgesinde yer almaktadır.

Yasadışı yerleşimler ve işgallerle burada hurmaların 60% ı yetiştirilmekte ve bunların 40% kadarı ihraç edilmektedir. Dünyadaki Medjool hurmalarının yarısından fazlası Ürdün’ün işgal altında olan bölümlerinde yetiştirilmektedir.[1]

Filistin 1948 de işgal altına alındığından beri, Müslümanlar bir çok anti-siyonist harekatlar ve ekonomik boykot kampanyaları başlatmıştır. Siyonist hükümete karşı yapılabilecek asgari şeyin en azından bu olduğu görülmektedir. Müslümanlar bu boykot vasıtasıyla seslerini duyurmaya ve aynı zamanda uğradıkları zulmü durdurmaya çalışmaktadırlar.

Bu tür yöntemler ne yazık ki sadece kalıcı olmayan çözümlere tepki olarak gerçekleştirilmektedir. Siyonist üreticilerin, mübarek topraklarda ürettiği ürünlerin kaliteli olduğu bahanesiyle, sonu gelmeyen işgaller devam ediyor. Dolayısıyla yapılan boykotlardan da yeterli netice alınamıyor.

Bu durum, genellikle Kitap Ehli olanlar ile alışveriş yapma mübahtır (savaş zamanında dahi) varsayımından dolayı mazur görülüyor. Islamdaki bu hoşgörü olayı bir kaç hadis tarafından da desteklenmektedir.

Ancak Filistin’in durumu müstesnadır. Filistinliler arazilerinden ve haklarından kontrolsüz bir şekilde mahrum edildiler. Konuyla ilgili önemli bir fetva vardır fakat ne yazık ki çoğu zaman bu gözden kaçırılmaktadır.

Bahsi geçen fetvayı 2010 yılında ilk dile getiren kişi, şeyh (Dr.) Ahmad al-Raissounidir. O bir Fakih ve (1953 AD doğumlu) İslam Fıkıh muhbiridir.

Şeyh (Dr.) Ahmad al-Raissouni Uluslararası Müslüman Alimler Birliği kurucularındandır ve ayrıca başkan yardımcısıdır.

Şeyh 2012 yılından şu ana kadar, Maqaasit Rabat’ta bulunan Çalışma ve Araştırma Merkezi’nin direktörüdür.[2] Şeyh (Dr.) Ahmad al-Raissouni ayrıca Dünya İslam Birliği içerisinde, Müslüman Alimler Dünya Forumu’nun İcra Konseyi üyesidir. Çok sayıda alimler Şeyhin fetvasını incelemiş ve destek vermişlerdir. Onlar yasal bir İslami bakış açısıyla fetvayı savunmaktadırlar. Bende bu fetvayı kabul etmekte ve desteklemekteyim.

Fetvanın Özeti

Fetva, Israil’den ithal edilen hurmaları almanın veya satmanın haram olduğunu belirtmektedir. Bunun nedeni, hurmaların orijinal sahipleri olan Filistinlilerden çalınmış olmasıdır. Bu hurmaları almak veya satmak hırsızlık sürekliliğini finanse etmenin ve desteklemenin bir yoludur.[3]

Şeyh (Dr.) al-Raissouni açıklıyor:

“Israil hurmaları bütün Israil ürünleri gibi: sahip olunması, bulundurulması caiz görülmemektedir. Bu malların ticareti de yasaktır. Diyeceğim o ki: Bu hurmaları satın almak haramdır, bu hurmaları satışa sunmak ve hatta hurmaları gerçekten satmak ta haramdır. Bu hurmalardan elde edilen kâr da haramdır.”

Fetvanın iki ana sebebi:

Bu karar iki temel nedene odaklanır:

“Bu nedenlerin birincisi hurmaların haksız yere hak sahiplerinin ellerinden alınmış olmasıdır (Fıkıhta Gasp olarak da bilinir). Siyonistler, yasadışı, etik olmayan, insanlık dışı bir şekilde Filistin topraklarını çaldılar.

Sadece topraklarda kalmayıp, çiftliklerini, ağaçlarını, sularını ve evlerini de çaldılar. Yani buralarda üretilen her şey, çalınarak elde edilmiş servettir.

Bu ürünleri gasp eden kişilerden satın almak kabul edilebilir bir şey değildir.”[4]

“İkinci neden Israil mallarını satın almak, Israil’in Filistin toprakları üzerindeki hırsızlığını ve Siyonistlerin Filistin ve çevresindeki bütün suçlarını finanse etmenin ve desteklemenin bir yolu olmasıdır. Saldırgana mallarını veren kişi saldırgana güç vermiş olur. Bu şekilde suça ortak olmuş olur.”

Onlar “Kitap Ehli İnsanlar” değil midir?

Bazı esnaflar bu hurmaların satışını, Kitap Ehli malları olduğunu söyleyerek temize çıkarıyorlar. Kur’an da Kitap Ehli mallarını tüketme izni vardır. Buna karşılık olarak Şeyh (Dr.) al-Raissouni diyor ki:

“Bu fetva Kitap Ehli mallarını tüketme izni ile alakasızdır. Bir Müslüman için Fas’ta veya başka bir İslam ülkesinde kalan Yahudilerin malını yemek caizdir. Fakat bizim fetvamız işgalcilerin haksız yere çaldıkları veya suçlarını finanse etmek için kullandıkları ürünlerden elde edilen kazançla alakalıdır.”

Bahsi geçen ürünler

Aşağıdaki ürün adları genellikle satıcılar tarafından gizlenmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak, Ramazan ayı ve yıl boyunca bu ürün adlarından kaçınılması gerekir. Hadiklaim, Israil Hurma Ekici Kooperatifi, Israil’in en büyük ve en gelişmiş hurma üreticilerinin faaliyetlerini birleştirir. Bunların[5] arasında Ürdün Vadisi ve diğer işgal altında olan topraklarda yasadışı yerleşimciler tarafından üretilenler de mevcuttur. Hadiklaim hurmalarının 70% i Siyonist işletmeleri tarafından satılmaktadır. Ürün adları şunlardır:

Desert Diamond
Tamara Barhi Dates
King Solomon
Jordan River
Tesco’s Finest
Sainsbury’s Organic

Bunlar Shams, Delilah, Rapunzel, Bomaja ve diğerlerine ilavedir. Bazıları Arapça isimlerini taklit etmektedirler. Bu şekilde yanılgıyla bu hurmaları almak için kandırılmaktayız. Yukarıdakiler Ramazan ayı boyunca yaygın bir şekilde Asya’ya özgün marketlerde satılmaktadır.[6]

Hurmalar Hadiklaim tarafından sıradan isimlerle, Marks & Spencer, Sainsbury, Tesco, Asda, Waitrose ve Morissons gibi, sıradan marketlere de götürülmektedir. Bunların üzerlerinde genellikle “Batı Şeria’da üretildi” etiketi bulunmaktadır. Bunlar Filistin hurmaları değil, Israil çiftliklerinde yetiştirilmiş olan hurmalardır. Etiketlerin kontrol edilmesi çok büyük bir önem taşımaktadır. Israil, ya da Israil’in yasadışı yerleşim sahibi olduğu yerlerde üretilmiş veya paketlenmiş olan hurmalardan kaçınılmalıdır. Daha fazla bilgi El Aksa ve Dostları web sitesinde bulunabilir.[7]

İftarda çoğumuzun hurma yediğini dikkate aldığımızda bu konunun önemini vurgulamamızın gereksizliği ortaya çıkmaktadır. Gün boyunca Allahın izni olan şeylerden sakınıp, günün sonunda Allahın izni olmayan şeylerle iftarımızı yapmamalıyız. Ramazan ayında Allahın rızasını kazanmak için çektiğiniz susuzluğu ve açlığı düşünün. Yazın uzun ve sıcak günlerinde gösterdiğiniz sabrı düşünün; şimdi de sırf bu konu ile ilgili ihmalkâr davrandığınız için Allahın ödülünün gözünüzün önünden çekilip gittiğini düşünün.

Her şeyin en doğrusunu Allah bilir.

[donationbanner]


Kaynak: www.islam21c.com

Açıklamalar:

[1] http://www.whoprofits.org/sites/default/files/agricultural_export___flash_report_0.pdf

[2] http://www.raissouni.ma/index.php/2013-11-05-17-44-53/2013-11-05-17-45-30.html

[3] http://www.raissouni.ma/index.php/articles/107.html (Şeyhin resmi web sitesi).

[4] Şeyh İbn Teymiyye yasadışı elde edilen malların satın alınmasını yasadışı olarak açıklamıştır. Majmoo ‘el-Fetava (29/276) ve Majmoo’ el-Fetava (29/323).

[5] http://www.hadiklaim.co.il/

[6] http://www.theguardian.com/uk/2010/aug/04/israeli-dates-boycott-ramadan

[7] http://www.foa.org.uk/campaign/checkthelabel-dates/

TAGGED: APPROPRIATION, BOYCOTT, BUSINESS, DATES, FIQH, GHASB, IGHTISAB, ISRAEL, ISRAELI, PALESTINE, PALESTINIAN, STEALING, STOLEN, THEFT, TRANSACTIONS, WEALTH, ZIONISM, ZIONIST
Shaykh Dr. Haitham al-Haddad 14 Sha 41 ◦︎ 7 Apr 20 13 Shw 37 ◦︎ 18 Jul 16
Share This Article
Copy Link
By Shaykh Dr. Haitham al-Haddad
Follow:
Shaykh Dr. Haitham al-Haddad is a jurist who seeks to contextualise classical Islamic knowledge for the modern era. He is a firm believer that Islam is uniquely qualified — more than any other system — to build a divine civilisation capable of helping humanity to enjoy a better life in all spheres by maintaining the correct balance between the rights of the Creator and the rights of the creation. He believes Islam is the only viable alternative to the failing unjust and oppressive contemporary world systems, as Allah says: "You are the best nation produced [as an example] for mankind: you enjoin what is right, forbid what is wrong, and believe in Allah." (al-Qur'ān, 3:110) According to this verse, Shaykh Haitham identifies the pillars of Islamic reform as īmān (faith), unity of the Ummah, impactful action, and knowledge. Drawing from his expertise in Islamic principles — Usūl al-Fiqh, Maqāsid al-Sharī‘ah, ‘Aqīdah, and other Islamic sciences — he promotes these foundational pillars to guide the Ummah’s revival. He is known for developing advanced theories that explore the role of Islamic jurisprudence in obtaining solutions for the contemporary challenges facing humanity, and he critically re-evaluates how Islamic legal rulings (fatāwa) can be formulated in light of modern sociopolitical realities. Shaykh Dr. Haitham al-Haddad earned his PhD from SOAS, University of London, with a doctoral thesis on Islamic jurisprudence concerning Muslim minorities. He also holds a bachelor’s degree in Sharī‘ah and Law from the University of Omdurman, Sudan, and a degree in engineering from the renowned King Fahd University of Petroleum and Minerals (KFUPM) in Saudi Arabia. He has undertaken intensive studies in management, becoming a certified ISO 9000 auditor. In addition, he has studied various Islamic sciences under leading scholars of the Muslim world, including the former Grand Mufti of Saudi Arabia, Shaykh ‘Abdul-‘Aziz ibn Baz, among many others. He has obtained many classical ijāzāt in various Islamic sciences, including Qur'ān and Hadīth. Shaykh Haitham has served as an Islamic judge for several UK-based arbitration and legal bodies for over 20 years; he is a judge at Islamic Council. He has delivered hundreds of courses on topics such as Fiqh, ‘Aqīdah, Usūl al-Fiqh, Maqāsid al-Sharī‘ah, Tafsīr, Sīrah, Islamic Thought, Islamic Leadership and Management, Da'wah, Reform, and Political Engagement. Shaykh Haitham has also submitted many academic papers in many universities around the world. He is frequently consulted by numerous Islamic organisations across Europe and beyond, and serves as a senior scholar at Islam21c. Shaykh Haitham has lectured in various universities around the Muslim world, provided counsel to Islamic institutions, authored several books and textbooks for different institutions, and travelled extensively to advocate for the reform and unity of the Ummah.
Previous Article Should Muslims oppose mass surveillance?
Next Article The Failed Coup of Britain
Leave a comment

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related

Can you be Muslim and gay?

Can you be Muslim and gay?

Education
Scholarly debates on politics and polytheism

Scholarly debates on politics and polytheism

Podcast
An Islamic legal perspective on the Iran-Israel war

An Islamic legal perspective on the Iran-Israel war

Podcast
Iran up against Western thugs and colonial warlords

Iran up against Western thugs and colonial warlords

Politics
Show More
Facebook Youtube Instagram Telegram Whatsapp

© 2025 Islam21c | All rights reserved

Work with us

Whether you want to volunteer or be a part of our team, there are ways you can always make a contribution to the Muslim Ummah.

View vacancies

Stay connected!

We know how it feels to miss out on the latest breaking stories, exciting project announcements, and multimedia productions, so here is this handy box to make sure you don’t miss a thing! Signing up takes just 10 seconds.

Subscribe
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?